Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Akiket a mozdony füstje megcsapott - rólunk...

 

 Akiket a mozdony füstje megcsapott…

 Avagy az állami gondoskodásban élők diáksportjáért

1993 végén néhány lelkes, gyermek-és ifjúságvédelemben dolgozó pedagógus sportvezető hozta létre a HÍD SE-t, a Nevelőotthonok Diáksport Egyesületét XI. kerületi székhellyel. Az egyesület fő célként az állami gondoskodásban élők éves diáksport versenyprogramjának működtetését jelölte meg, az alapsportágakban. A közel másfél évtizede felvállalt feladatot az egyesület azóta is teljesíti. Éves szinten, együttműködve az egyes gyermekotthonokkal, 15-16 napnyi versenyt rendez labdarúgásban, atlétikában, röplabdában, sakkban, asztaliteniszben és közlekedési ismeretek terén is – fiúknak, leányoknak.

Az ún. gyermekotthoni diáksport egyedi terület, hiszen nem illeszkedik a Magyar Diáksport Szövetség éves versenyrendszeréhez. Egyedi, hiszen viselkedészavarokkal küszködő, állami gondoskodásban élők egymás között mérik össze tudásukat. A kép része, hogy a versenyek résztvevői a fővárosi önkormányzati, megyei, minisztériumi fenntartású intézményekből jönnek, de a versenyek részvevői a siketek és nagyothallók budapesti otthonának növendékei és az SOS-Gyermekfalvak lakói is.dscf0147.jpg

A HÍD SE fontos előzménye az 1969/70-es tanévtől a Fővárosi Önkormányzat (korábban Fővárosi Tanács VB.) Gyermek-és Ifjúságvédelmi Ügyosztálya egy Sportbizottságot hozott létre a fővárosi versenyek szervezésére. Országos szinten a gyermekvédelem „fénykorában” koordinátorok működtek. Sajnos az intézményrendszer az 1997-es új gyermekvédelmi törvény után olyan irányba változott, mely nehezítette az állami gondoskodásban élők versenyeztetését. Hiszen a törvény a kislétszámú gyermekotthonok, és családias lakásotthonok működését helyezte előtérbe. 1985 és 1993 között az egyesület „szellemi jogelődje” volt a gyermekvédelem emlékezetében még élő START DSE, mely sajnos a megvalósított nagyrendezvények ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 Vendégh Zsolt 1994-től elnöke az egyesületnek, másfél évtizedig dolgozott a gyermekvédelemben pedagógusként és sportszervezőként, s az utóbbi fél évtizedben a Budai Sport Általános Iskola igazgatóhelyettese. „A magyar gyermekvédelem jelentősen átalakult az elmúlt évtizedben, az új törvény olyan intézményi formát preferál, mely nem segíti az állami gondoskodásban élő s tehetséges sportolók elérését. Ennek ellenére, együttműködve a FICE (Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége) magyarországi tagozatával és az SOS-Gyermekfalu Egyesülettel és különféle fenntartókkal sikerült életben tartanunk ezen izzadságos, speciális diáksport területet. A személyes, sportvezetők, pedagógusok között baráti kapcsolatok tartják össze ezt a rendszert Nagyszakácsitól Bicskén, a Nagyothallók és Siketek otthonán át a miskolci gyermekvárosig. Versenyeinken éves szinten közel ezer gyermek fordul meg. A FICE-n keresztül van kapcsolatunk a környező, közép-európai országok gyermekvédelmével is. Fővárosi bázison működünk, de pályázatok révén, többirányú segítséggel – így pl. a XI. kerületi Önkormányzat Sportosztálya révén – talpon maradtunk, minőségileg tudtuk megújítani versenyrendszerünket. Mintegy 35-40 intézménnyel állunk kapcsolatban. Munkánkról informáljuk folyamatosan a Magyar Diáksport Szövetséget, ők rugalmasan tudomásul vették, hogy mi egy speciális terület vagyunk. Sok-sok türelem kell a munkánkhoz, szerencsére maradt egy lelkes sportvezetői mag az intézményekben, mely munkában partnerek az intézményvezetők is sokan. Az egyesület alapítói közül sajnos többen már nincsenek köztünk, ő rájuk emlékezik a gyermekvédelmi szakma. Az állami gondoskodásban élők diáksportját aki egyszer „megízlelte”, többet nem szabadul tőle. Társadalmi munkában tevékenykedünk, egy jó értelemben vett szakmai fanatizmus - Moldova György után: „Akiket a mozdony füstje megcsapott”- hajt minket. Hétvégéink, szabadidőnk mennek rá a versenyekre. Csak azon vesszük észre magunkat, hogy évről-évre folytatjuk a munkát s fel sem vetődik: hagyjuk abba.” A Fővárosi Önkormányzat gyermekvédelmi intézményei közül a vidéken működő oroszlányi intézmény gazdagodott tornateremmel, Budapesten a XIX. kerületi Hungária úti Hetes Otthon, őszre készül el a bázisintézményként működő bicskei „Kossuth Zsuzsanna” Gyermekotthon tornaterme, megújult a XI. kerületi, Menyecske utcai intézmény sportlétesítménye (ez utóbbi 1984-2002 között volt regionális sportközpont) is. A feltételek láthatóan javultak, de azt is el kell mondani, hogy a gyermekvédelemben dolgozók pedagógiai munkája az egyik legkeményebb, hiszen a gyámhivatalok egyre nagyobb életkorban helyezik szakellátásba a gyermekeket, akikkel nagyon nehéz a korrekciós munka. Ebben jelentett mindig is kiemelt segítséget a sport, melynek önfegyelemre nevelő szelleme fontos eszköz lehet a munkában.

 

Forrás: Helyi Téma

 kulondijak.jpg

 

A mappában található képek előnézete 2007-es atlétika verseny képei