Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Archív - XXI. Nemzetközi FICE Sporttalálkozó Miskolcon (2011.)

Gyermekotthonok Nemzetközi Sporttalálkozója Miskolcon, 2011 őszén

 

2011. szeptember 23-25-e között zajlott le Miskolcon a Gyermekotthonok XXI. Nemzetközi FICE Sporttalálkozója. Az állami gondoskodásban élők találkozóját eredetileg 2011 júniusára terveztük, de az anyagi feltételek képlékeny volta miatt csupán ősszel sikerült megvalósítani, ill. sikerült egyeztetni a résztvevőkkel.

A sporttalálkozónak tehát nagy hagyománya van, Magyarország legutóbb Zamárdiban rendezte meg a találkozót.

A találkozó helyszínének Miskolcot választottuk. Ennek több oka is van: a város gyermekvárosa, gyermekvédelme több évtizedes múltra tekint vissza. Az intézmény évek óta kérte, hogy Miskolc adjon helyt kiemelt rendezvénynek. Emellett a miskolci gyermekváros a gyermekvédelmi diáksport egyik regionális központja is.

A „közép-európai együttműködés” jegyében Csehország, Szlovákia és Magyarország gyermekotthonainak legjobbjai mérhették össze tudásukat atlétikában, asztaliteniszben, leány röplabdában, fiú labdarúgásban. A mérkőzéseknek a miskolci Egyetemi Sportcentrum és a Városi Sportcsarnok adott helyt. Nagyon fontos volt, hogy szakmai segítséget kaptunk az Unisport Kft.-n keresztül a miskolci sportszervezői körtől, ezen keresztül országos szakszövetségi koordináció mellett zajlottak le a versenyek. Így az itt elért eredmények nem csupán egy tömegsport találkozó szintjét, hanem egy minősített nemzetközi találkozó kategóriáját is elérik.

2011-ben Magyarország volt a soros rendező, amely versenysorozatnak egyébként az elindítója két évtizede Dr. Branyik Michal (Misa bácsi) volt, aki ezen a találkozón is jelen volt. Ez utóbbi személyhez kapcsolható az immár több mint két évtizedes hagyománnyal bíró rendezvény elindítása és életben tartása.  

Marcela Siposová képviselte a Szlovák Szociális Minisztériumot, s jelen volt Ivana Lacková, a csehországi FICE elnök asszonya, míg hazánk részéről Dr. Hazai Istvánné, a FICE magyarországi vezetője. A találkozóra idelátogató vendégek jelzik, hogy „jegyzett rendezvényről” van szó. Az átalakuló gyermek-és ifjúságvédelem rendszerében is sikerült ezt megvalósítani. A magyar versenyzőket mintegy kéttucatnyi intézmény éves versenyrendszeréből válogattuk ki a 2010-2011-es tanév eredményei alapján. A találkozón való részvétel tehát egy éves versenyrendszer tetőpontja volt. Másrészt, a részvételt – a néhány hónapos csúszás miatt – komoly előkészület előzte meg, főként a leány röplabda és fiú labdarúgás tekintetében.

A versenyeken összesítésben a szlovák sportolók csapata volt a legeredményesebb. A legkiélezettebb küzdelmet a fiú labdarúgás hozta, hiszen itt Magyarország 5-2-re legyőzte Csehországot, majd utána 4-2-re vereséget szenvedett Szlovákiától. Mivel a hármas találkozón ún. körbeverés alakult ki, így az egymás elleni eredmény alapján a szlovák csapat nyerte el az aranyérmet és a győztesnek járó serleget.

Csapatsportágban Magyarországot labdarúgásban a bicskei fiúk, leány röplabdában pedig a miskolci lányok képviselték, igen derekasan.

A találkozón részt vett mintegy másfélszáz gyermek igazi sportélménnyel lett gazdagabb. A versenyek minőségi sporteredményeket hoztak és szerencsére mindvégig a sportszerűség jellemezte a találkozót.

A hétvége kulturális programját a Miskolc-Tapolcai barlangfürdőben tett emlékezetes pénteki látogatás tette színessé. Ennek megvalósulásában köszönetet mondunk a miskolci gyermekvárosnak.

Reményeink szerint e sporttalálkozó a jövőben bővül Románia és Ausztria bekapcsolódásával.

Ami viszont tény, hogy 2012 tavaszán Csehország vállalta a találkozó megrendezését.

A találkozó anyagi feltételeinek fontos eleme volt a FICE magyarországi Egyesületének pályázati támogatása, amely a külföldről érkezett gyermekek szállás és reggeli költségét fedezte. A további források része volt a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon és Általános Iskola által kezelt gyermekotthoni éves diáksport keret. A találkozó költségvetésének része még az előbbi gyermekotthon 2011-ben elnyert sportállamtitkársági pályázati kerete (SPO-HH C1).

A találkozó megvalósításával szerencsére nem tört meg az a lendület, amely jellemzi e fenti három ország gyermekvédelmi diáksportjának kapcsolatát.

A találkozóval kapcsolatos beszámolónk melléklete még a részletes sporteredmények listája.

Összegezve: sportszakmai téren eredményes rendezvényt valósult meg, a költségeit úgy tudtuk lecsökkenteni, hogy átlagos, de színvonalas szolgáltatásokkal tudtunk az ide érkező külföldi és hazai versenyzők felé előlépni. Úgy véljük, az ide érkező és versenyző gyermekek értékkel gazdagodtak, élményekkel térnek haza, amely segítheti őket abban, hogy sikeresen illeszkedjen be – hátrányos helyzetűknél fogva – a társadalomba. A felvállalt „híd-szerepet a társadalom felé” teljesítette a rendezvény.

Tény, hogy évről-évre egyre nehezebb megvalósítani egy nagyobb, adott esetben nemzetközi rendezvényt. De jelen esetben a több hónapos munka sikerrel járt. Erről tájékoztattuk a Sportállamtitkárságot és a Magyar Diákspot Szövetséget, mint sportszakmai felügyeleti szervet.   

 

Horváth Róbert - Kónya Endre - Vendégh Zsolt

szervezők

www.gyermekotthonoksportja.eoldal.hu

 

 

A mappában található képek előnézete Nemzetközi Sporttalálkozó Miskolcon 2011 őszén